Történet

XXVI. KALOCSAI PAPRIKAFESZTIVÁL ÉS XIX. PAPRIKÁS ÉTELEK FŐZŐVERSENYE
2015. SZEPTEMBER 18 – 19.

Kalocsa Város Önkormányzata ez évben XXVI. alkalommal rendezi meg a Kalocsai Paprikafesztivált, mely világhírű fűszernövényünknek, a sárközi ember „piros aranyának” ünnepe. A rendezvény fő célja, hogy a Kalocsai Paprikafesztiválra érkező közönség testközelből is megismerkedjen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint azzal a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról-generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek.

A történelmi emlékeket őrző, hangulatos belváros a fesztivál idején megtelik látogatókkal, akik kedvük szerint válogathatnak a színvonalas kulturális és szórakoztató programok közül. A fesztivál látogatottsága évről-évre emelkedik, tavaly több mint 10 ezer látogatója volt a nagyszabású rendezvénynek, amely az idei évtől még több elemmel és programmal bővül.

Az idei Paprikafesztivál Kalocsa belvárosában számos helyszínen zajlik, ahol péntek délutántól szombat estig folyamatos kikapcsolódást nyújt az ide látogatóknak.

 

 

 

 

 

 

A „paprika fővárosában” rendezett egyik legnagyobb fesztivál gerincét a Paprikás Ételek Főzőversenye adja, amelyen számos hazai és nemzetközi csapat megméretteti magát. Az idei évben 19. alkalommal kerül megrendezésre Németh József a Hagyományőrző Bizottság Venesz díjas elnöke főszervezésével a főzőverseny, mely alapötlete a kalocsai fűszerpaprika népszerűsítéséből ered. A főzőverseny közel 100 csapat nevezése mellett zajlik. Az országban Kalocsa az egyetlen hely, ahol kizárólag csak a paprikához kötődő főzőversenyt rendeznek, melyen évről évre a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai zsűrije választja ki a legremekebb étkeket.

 

 

 

 

 

 

A népművészeti hagyományok megjelenítése elengedhetetlen részét képezi a város legnagyobb rendezvényének. Az élő hagyományokba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők a régi idők paprikaszüreti felvonulásának megelevenedésével, valamint a Paprika Királynő választás megrendezésével, ahol a népviseletes hölgyek közül a legszebb táncos fejére kerül minden évben a korona. Emellett nagy sikert aratott az úgynevezett kalocsai tisztaszoba stand berendezése is, mely korhű és élő képet mutatott meg a kalocsai motívumvilágról, szokásokról, paprikafűzésről.

 

 

 

 

 

 

A gyermekprogramoknál a cél az, hogy minél több generáció megtalálja a kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget. A legkisebbek számára évről évre külön gyerekszigetet alakítanak ki a szervezők, ahol biztonságos feltételek mellett, minőségi programokon vehetnek részt a kicsik. A Paprikafesztiválhoz kapcsolódó kulturális programok megállás nélkül zajlanak a város szívében felállított nagyszínpadon, a folklórműsor keretében például összesen 300 kalocsai táncos lép színpadra.

best wordpress themes - wordpress themes 2012 - wordpress travel themes