Köszöntő

KEDVES VENDÉGEINK! KEDVES KALOCSAIAK!

Kalocsa egyedüliként az országban, abban a különleges helyzetben van, hogy két Hungarikummal is büszkélkedhet: a kalocsai fűszerpaprikával és a népművészettel. A Paprikafesztivál ezért különleges jelentőséggel bír! A fesztivál nemcsak a fűszerpaprika, de egész Kalocsa ünnepe, ahol megmutathatjuk, olyan értékkel rendelkezünk, amelyek a világ minden táján méltón jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét.

Ezen produktumok magyarságunkat, nemzeti identitásunkat hivatottak megőrizni. A Hungarikum mint cím,    vitathatatlanná teszi a tényt, hogy mindez kiemelkedő magyar érték. A törvény úgy fogalmaz, hogy ez a magyarság csúcsteljesítményét tükröző termékek listája. Erkölcsi kötelességünk és felelősségünk ezen termékek jövőképének szilárd alapokon álló megalkotása, fejlődésének segítése, világhírnevének öregbítése. A Kalocsai Paprikafesztivál programjai e célok megvalósulását szolgálják!

Szeptember harmadik hétvégéjén a Kalocsára érkező közönség testközelből is megismerkedhet a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint azzal a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról-generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek. Ezért szerveződik immár közel húsz éve a Paprikás Ételek Főzőversenye, ezért szerves része a programoknak a kalocsai népzene és néptánc és ezért kerül felállításra a Kalocsai „Tisztaszoba” mely élő hagyományainkba enged betekintést.

A Kalocsai Paprikafesztiválon szeretnénk megmutatni a hozzánk látogatóknak, hogy hagyományaink nem a múltból, hanem a jelenből táplálkoznak. Szeretnénk, ha személyesen is megismernék azokat a kalocsaiakat, akik keze által tovább virágoznak a kalocsai motívumok. Azokat a kalocsaiakat kiknek lába ma is a régi ciframarsot ropja. Azokat a kalocsaiakat, kiknek keze palántálja, kapálja, őrli a paprikát. És kiknek szíve őrzi ezen kincseket!

LEGYEN A VENDÉGÜNK!

best wordpress themes - wordpress themes 2012 - wordpress travel themes