Történet

XXIX. KALOCSAI PAPRIKAFESZTIVÁL ÉS XXII. PAPRIKÁS ÉTELEK FŐZŐVERSENYE
2018. SZEPTEMBER 14 – 15.

Kalocsa Város Önkormányzata ez évben XIX. alkalommal rendezi meg a Kalocsai Paprikafesztivált, mely világhírű fűszernövényünknek, a sárközi ember „piros aranyának” ünnepe. A rendezvény fő célja, hogy a Kalocsai Paprikafesztiválra érkező közönség testközelből is megismerkedjen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint azzal a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról-generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek.

A történelmi emlékeket őrző, hangulatos belváros a fesztivál idején megtelik látogatókkal, akik kedvük szerint válogathatnak a színvonalas kulturális és szórakoztató programok közül. A fesztivál látogatottsága évről-évre emelkedik, tavaly több mint 10 ezer látogatója volt a nagyszabású rendezvénynek, amely az idei évtől még több elemmel és programmal bővül.

A Paprikafesztivál az Érsekkertben zajlik, ahol péntek délutántól szombat estig folyamatos kikapcsolódást nyújt az ide látogatóknak.

 

 

 

 

 

 

A „paprika fővárosában” rendezett egyik legnagyobb fesztivál gerincét a Paprikás Ételek Főzőversenye adja, amelyen számos hazai és nemzetközi csapat megméretteti magát. Az idei évben 22. alkalommal kerül megrendezésre Németh József a Hagyományőrző Bizottság Venesz díjas elnöke főszervezésével a főzőverseny, mely alapötlete a kalocsai fűszerpaprika népszerűsítéséből ered. A főzőverseny közel 100 csapat nevezése mellett zajlik. Az országban Kalocsa az egyetlen hely, ahol kizárólag csak a paprikához kötődő főzőversenyt rendeznek, melyen évről évre a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai zsűrije választja ki a legremekebb étkeket.

 

 

 

 

 

 

A népművészeti hagyományok megjelenítése elengedhetetlen részét képezi a város legnagyobb rendezvényének. Az élő hagyományokba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők a régi idők paprikaszüreti felvonulásának megelevenedésével, valamint a Paprika Királynő választás megrendezésével, ahol a népviseletes hölgyek közül a legszebb táncos fejére kerül minden évben a korona. Emellett nagy sikert aratott az úgynevezett kalocsai tisztaszoba stand berendezése is, mely korhű és élő képet mutatott meg a kalocsai motívumvilágról, szokásokról, paprikafűzésről.

 

 

 

 

 

 

A gyermekprogramoknál a cél az, hogy minél több generáció megtalálja a kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget. A legkisebbek számára évről évre külön gyerekszigetet alakítanak ki a szervezők, ahol biztonságos feltételek mellett, minőségi programokon vehetnek részt a kicsik. A Paprikafesztiválhoz kapcsolódó kulturális programok megállás nélkül zajlanak a város szívében felállított nagyszínpadon, a folklórműsor keretében például összesen 300 kalocsai táncos lép színpadra.

best wordpress themes - wordpress themes 2012 - wordpress travel themes